vinterdækDer er rigtig mange vinterdæk på markedet. Det er desværre bare ikke altid, at de er gode, bare fordi de er mærket som vinterdæk. Her har vi kigget nærmere på en test af vinterdæk fra 2020 og trukket dem, der klarede sig bedst i testen, frem i lyset. Så har du mulighed for at vælge blandt de bedste vinterdæk på markedet og køre vinteren sikkert i møde.

På med vinterdækkene

Hvis det ikke er muligt for dig at lade bilen stå, når der ligger sne på vejen, eller hvis der er sne i vente, så er det på tide at få vinterdækkene på bilen. Selvom helårsdækkene er blevet forbedret gennem de senere år, kan de ikke måle sig med vinterdæk, når det kommer til vejgrebet på is- og sneglatte veje. Det ser man også i den store test af vinterdæk, som FDM har offentliggjort. Her er 28 vinterdæk blevet testet på mange forskellige parametre og var egentlig overbevisende i vinterføre.
Selve udskiftningen af dæk koster ikke ret meget og kan klares på stort set alle autoværksteder

Egenskaber på tør og våd vejbane

Ofte er vinteren her i Danmark imidlertid mere domineret af regnvejr end af snevejr. Så det er vigtigt, at et vinterdæk også er godt på både våde og tørre veje. Det er også her de bedste af vinterdækkene udmærker sig. De står nemlig godt fast både i is og sne og på tør og regnvåd vej. En af grundene til, at flere af vinterdækkene i testen scorer dårligt er altså, at de ikke har et godt vejgreb, når vejen er våd af regn eller tør. Det er problematisk, da man ofte kører med meget højere fart, når vejen ikke er dækket af is eller sne.

Den bløde gummi kan virke ustabil

Derudover kan nogle af de testede vinterdæk – afhængig af dækdimension og dækstørrelse – føles ustabile under kørsel i høj fart. Det er dog ikke et sikkerhedsmæssigt problem, men har kun betydning for kørekomforten. Det er vinterdækkenes bløde gummi, der forårsager følelsen af ustabilitet. Det er dog denne bløde gummiblanding, der er en vigtig faktor for vinterdækkenes bedre vejgreb, når der ligger sjap og sne på vejbanen. Både sommerdæk og helårsdæk er lavet af en hårdere gummitype, som bliver endnu hårdere i koldt vejr og derfor mister yderligere vejgreb.

Hvilke dæk er de bedste?

De dæk, der scorede højst i dæktesten, var altså de dæk, der både har et godt vejgreb, når vejen er tør og regnvåd og man kører hurtigt, og de dæk, der har et godt vejgreb, når vejbanen er dækket af sne, is eller sjap. Testen beskæftiger sig med dæk af typen <205/55 R16 H og 235/55 R17 V.

Vinterdæk 205/55 R16 H

Indenfor 205/55 R16 H var Bridgestone med dækket af typen Blizzak LM005 den klare vinder med 5 stjerner ud af 6. Det er et dæk, der klarede sig virkelig godt både på en våd og tør vejbane samt på en vej, der er dækket af is, sne og slud.

Efter det kommer følgende dæk med 4 stjerner. Alpin 6 fra Michelin, Winter Sport 5 fra Dunlop, i*cept RS2 fra Hankook og dækket Premitra Snow WP6 fra Maxxis. Alle meget gode dæk, hvis egenskaber ligger over gennemsnittet.

Vinterdæk 235/55 R17 V

Indenfor 235/55 R17 V var det Michelin, der vandt med dækket af typen Pilot Alpin 5. Det fik 5 stjerner ud af 6. Det er et dæk, der har virkelig gode egenskaber inden for alle testens testkategorier. Det blev udnævnt til det perfekte vinterdæk.

Herefter kommer to dæk, der begge fik 4 stjerner. Super Grip Pro dækket fra Esa+Tecar og UltraGrip Performance + fra Goodyear. Begge dæk der ligger over middel og er gode og sikre valg.