Havearbejde er en fantastisk måde at slappe af på, få frisk luft og tilbringe tid udenfor. Men det er ikke altid let at vedligeholde en have selv. Heldigvis findes der mange forskellige tips og tricks, som du kan bruge til at holde din have flot uden at skulle gøre meget arbejde selv. I denne artikel vil vi undersøge hvordan du bedst muligt kan passe og vedligeholde din have.

Fjern ukrudt

En af de største grunde til at en have dør ud, er fordi den bliver overrendt af ukrudt. Det er derfor vigtigt at fjerne ukrudt så hurtigt som muligt. Hvis ukrudtet får lov at gro, vil det ikke blot gøre din have rodet, men rødderne fra ukrudtet kan også skade dine planter. Derfor bør du rive alt ukrudt, som du støder på, op, når du bruger tid i din have. En anden måde at fjerne ukrudt på er ved at bruge en speciel spray eller et pulver.

Sørg for at din have er godt oplyst 

En god måde at få dine planter og blomster til at vokse, er ved at have en åben have hvor solens stråler kan nå. Hvis planterne i din have af en eller anden grund ikke får nok sollys, kan det være medvirkende til at de falmer og dør ud. Sørg derfor at de har adgang til sollys, så de kan vokse sig store, smukke og flotte.

Hold jorden fugtig, men ikke våd 

Det er meget vigtigt at holde jorden fugtig og ikke våd. Regnvejr kan du ikke gøre noget ved, og planterne skal da nok også overleve de byger der måtte komme, men det er for så vidt muligt, vigtigt, at dine planter og blomster ikke får så meget vand at de drukner. Vand dem derfor kun minimalt og lad naturen klare resten. Så skal dine blomster og planter nok vokse sig store og smukke.

Tilføj muld 

Hvis dine planter eller blomster er begyndt at vokse, og du opdager, at jorden ikke er god nok til dem, kan du købe og tilføje noget muldjord. Vær dog forsigtig; hvis det er en for stor ændring i miljøet, kan det dræbe dine planter. Så sørg for kun at tilføje et par centimeter ad gangen.

Udskift dine planter

Hvis du opdager, at mange af dine planter ikke har det godt og om muligt er ved at dø, er det vigtigt at erstatte dem med nye planter, så de kan vokse og se sunde ud. Skift lidt ud i tingene for at give din have et interessant udseende. Hvis du f.eks. har haft roser længe, kan du eventuelt skifte dem ud med narcisser eller andre typer. Narcisser til haven giver haven et helt nyt look, ligesom tulipaner. Ønsker du at læse mere så kig ind på blomsterverden