Søvn har en vigtig funktion for os mennesker. Faktisk peger forskning på, at vi som hovedregel behøver imellem syv og ni timers sammenhængende nattesøvn for at kunne fungere korrekt. Søvn påvirker nemlig en længere række af områder, for eksempel alt fra dit humør, overskud og hukommelse, men også elementer såsom dit immunforsvar og modstandsdygtighed imod småsygdomme. Vil du få de bedste forudsætninger for en god søvn, kan du med fordel læse med her og tage første skridt på vejen imod bedre nætter.
Opsæt gode vaner, der understøtter den gode søvn
God søvn opstår ikke blot af sig selv, men er i stedet for mange personer noget, de aktivt skal arbejde sig henimod, for eksempel ved at opsætte gode rutiner, der spiller godt sammen med forudsætningerne for tryg og uforstyrret søvn.
Vil du vide, hvad du kan gøre for at optimere betingelserne for din søvn, kan du lade dig inspirere af følgende forslag:
- Bevar en døgnrytme, der giver mening. Som mennesker fungerer vi bedre med faste rutiner, hvorfor det ikke nødvendigvis er en god idé at sove meget længere i weekenderne i sammenligning med dine hverdage.
- Undgå blåt lys inden sengetid. Denne type lys forefindes i skærme. Disse udskyder din hjernes parathed til at falde i søvn.
- Tøm hjernen for bekymringer, find en rar position og koncentrer dig om langsomme og dybe vejrtrækninger.
Også din komfort i sengen har betydning
Hvilken seng, du har, kommer du nok næppe udenom også at skulle forholde dig til, hvis du gerne vil optimere dine søvnbetingelser til det bedre. Har du den rette komfort, der understøtter din krop før og under søvn, vil du ofte opleve en forbedret kvalitet af nattesøvnen. Er du nysgerrig kan du med fordel undersøge mere om den rette seng til præcis dig og din krop. Kun på den måde får du mest muligt ud af din søvn.