En af de allervigtigste ting, man som huskøber kan gøre, er naturligvis at gøre sit fodarbejde. Det er nemlig ikke helt ukompliceret rent økonomisk at købe hus. For at gøre det en kende enklere for dig, så får du her et par vigtige huskeregler, som du altid bør have i baghovedet.

Hav altid et overblik over din økonomi

Uanset om du har aftalt et møde med bankrådgiveren eller i stedet har kastet dit blik i retning af de populære online lån, så er det af afgørende betydning, at du går din private økonomi efter i sømmene. Her tænkes der især på de faste elementer, der udgør kernen i din privatøkonomi, såsom dine løn- eller overførselsindtægter og ikke mindst dine forventede månedlige udgifter, såsom f.eks. lån, samlelån osv.

Derudover skal du huske at være fuldstændigt ærlig over for både dig selv og ikke mindst låneudbyderen med hensyn til dine forbrugsvaner. Bruger du f.eks. mange penge hvert eneste år på udlandsrejser eller IT-udstyr, så er det vigtigt, at du ved nogenlunde, hvor mange penge der egentligt er tale om.

En transparent femstilling af din reelle privatøkonomi vil nemlig give dig en langt større chance for at blive godkendt til et boliglån.

Hvad er dit rådighedsbeløb?

I forlængelse af ovenstående punkt, så skal du naturligvis også klargøre, hvor mange penge du har tilbage hver måned efter de faste udgifter er blevet betalt – med andre ord dit rådighedsbeløb. Der er altså tale om de penge, du har tilbage efter maden, tøjet og alt det andet er inkluderet.

Har du gæld?

Hvis du har eksisterende gæld, så vil det ofte være rigtigt vanskeligt at blive godkendt til et boliglån hos banken. Og hvis du har mere end én gældspost, så vil det desværre ofte være fuldstændigt umuligt.

Dog findes der en forholdsvist effektiv måde, at forbedre ens personlige gældsfaktor på, hvis du betaler af på flere lån på samme tid. Ved at tage et samlelån så kan du nu samle alle dine andre lån til blot et enkelt; og dette er der en hel del fordele forbundet med – også når det kommer til at købe nyt hus:

  • Du kommer til at betale mindre i renter: ved at samle alle dine lån i et samlelån, så vil du nu slippe langt billigere i renter. Og dette betyder mange sparede kroner på årsbasis.
  • Disse sparede kroner kan nu lægges til side som opsparing til drømmeboligen, og ofte vil der faktisk være tale om adskillige tusinde kroner hvert eneste år.
  • Et samlelån vil desuden også være med til at give dig en mindre gældsfaktor, idet du naturligvis kun har ét lån fremfor f.eks. tre. Og dette er noget, som både banken og de online låneudbydere er rigtigt glade for. Du har med et samlelån derfor langt større chance for at blive godkendt til et boliglån.
  • Sidst, men ikke mindst, så betyder et samlelån også, at du bliver slettet fra RKI, hvis du skulle være så uheldig at ende i det frygtede register.