Sådan fungerer en strafferetssag

En strafferetssag er nok noget, de færreste har lyst til at opleve, medmindre de arbejder i den branche. Det kan dog stadig godt være, at man synes, det er interessant at blive klogere på, hvordan de fungerer – uden at man selv har lyst til at være en del af en. Er du en af dem, der synes strafferetssager er spændende, men ikke selv har lyst til at være til stede under én? Så læs med her og bliv klogere på, hvordan de fungerer.

Hvem er med under en strafferetssag?

Der er flere forskellige personer med forskellige jobtitler og roller, der skal være til stede under en strafferetssag. Først og fremmest er der dommeren, der kommer med den endelige dom til sidst. Vedkommende får ofte selskab af en eller flere domsmænd, der er ikke-juridiske dommere. Herudover er der anklageren, der skal bevise, at den tiltalte er skyldig.

Personen, som det hele handler om, er den tiltalte, der menes at have gjort noget strafbart. Ved den anklagedes side er forsvarsadvokaten. Læs her hvad en forsvarsadvokat er og få en uddybende forklaring. Derudover kan der også blive indkaldt ofre for den forbrydelse, den anklagede skulle have begået – eller måske vidner til den. Samtidig kan der også sidde nogle tilhørere. Det kan enten være nogle med relation til den anklagede, journalister, der skal dække retssagen eller andre interesserede.

Hvordan forløber strafferetssagen?

Når alle de førnævnte personer er dukket op til retssagen, bliver anklageskriftet læst op, og den tiltalte skal sige, om de mener, de er skyldige eller ej. Hvis den tiltalte nægter sig skyldig, skal anklageren i gang med at bevise, at vedkommende er skyldig. Det kalder man, at anklageren har bevisbyrden for, at den tiltalte er skyldig.

Dette gør anklageren i flere forskellige trin. Først og fremmest skal den tiltalte afhøres. Både forsvarer og anklager har ret til at udspørge den tiltalte. Herefter kan der læses forskellige dokumenter op, der kan fungere som beviser for forbrydelsen. Samtidig kan der også indkaldes forskellige vidner, som kan fortælle om forskellige ting. Disse vidner kaldes dog først ind, når det er deres tur til at vidne.

Til sidst skal anklageren og forsvarsadvokaten fortælle deres syn på, hvorvidt den tiltalte er skyldig eller ej, og den tiltalte kan komme med en afsluttende bemærkning. Herefter går dommerne ind i et andet rum for at finde frem til en dom. Sommetider kan de afgive den samme dag – andre gange går der flere dage.

Andre artikler fra MX Press

Scroll to Top