Sommeren er over os, og det sidste du har lyst til, er at være syg på en varm dag. Hvordan sørger du for at holde dig frisk og rask, når regnen er over os, og varmen ikke er helt til årstiden? Det kigger vi nærmere på, med fokus på det gode immunforsvar, og muligheden for vaccine.

 

Fokus på at forstærke dit immunforsvar

Det første og mest lige til du kan gøre, er at forstærke dit immunforsvar. Men hvordan? Vores første råd er at vaske hænder og holde afstand til andre potentielle smittespredere. Derudover har dit immunforsvar godt af at få tilstrækkelig søvn. 7 til 8 timers søvn hver nat er anbefalet.

Dit immunforsvar kan ikke lide stress og rygning, så en måde at optimere dit immunforsvar kan også være ved at kvitte smøgerne, og sørge for at undgå stressende situationer.

Til sidst, vil et råd være at optimere din kost. Ved at have fokus på kost der giver gode vitaminer og mineraler, kan du hurtigt få et stærkt immunforsvar. Eksempler på madvarer der styrker dit immunforsvar kan være makrel, grønkål, blåbær eller mørk chokolade.

Listen over madvarer der styrker dit immunforsvar, er meget længere, og hvis du ønsker flere varer der kan give dig et bedre immunforsvar, kan du finde masser af inspiration ved en simpel google-søgning.

 

Vaccine er en mulighed

Hvis du er over 65 år, har en kronisk sygdom, har nedsat immunforsvar, eller er svært overvægtig, er du særligt disponeret for influenza. Er du i en af disse risikogrupper, kan en influenza vaccination være en god idé.

Der går ca. 2-3 uger fra man får vaccinationen til man er dækket, og den enkelte influenzavaccine dækker typisk omkring 6-12 måneder. Vaccinen gives typisk i skuldermusklen, der strækker sig ned på siden af overarmen.

Typiske bivirkninger ved vaccinationen kan være ømhed, rødme og hævelse omkring stikstedet. Derudover kan det forekomme at man oplever feber, hovedpine og generel utilpashed. Man kan dog ikke få influenza af vaccinen.

 

Pas på dig selv og dem omkring dig

 

Hvis du føler dig syg, og mistænder det kan være en kommende influenza, er det vigtigt hellere at blive hjemme for sig selv, end at starte en smittekæde. Hvis du er sammen med en partner der vil være intim mens du ikke ved om du er syg, kan i med fordel anvende sexlegetøj i denne periode.

Det gælder om at være i kontakt med så få mennesker som muligt, og dermed reducere risikoen for smittespredning så godt du kan. Dermed passer du ikke kun på dig selv, men også de mennesker du har omkring dig.

Du kan evt. spørge din chef om du må arbejde hjemme, og deltage til eventuelle møder igennem en service som Skype, Microsoft Teams, eller Zoom, der tillader dig at arbejde hjemmefra.

Der er meget du selv kan gøre for at forebygge influenza, og dermed holde dig sund og rask. Det handler om søvn og kost, kombineret med et fokus på at holde dig renlig ved at vaske og/eller spritte hænder.