Har du hørt om et omstartslån? Hvis ikke, så lad os forklare. Et omstartslån er på mange måder det samme som et refinansieringslån, der typisk bruges til at samle forskellige lån på ét enkelt sted eller til at opnå bedre vilkår, når det kommer til f.eks. renten. Et omstartslån bliver i nogle lande brugt som en metode, til at hjælpe folk tilbage på fødderne, efter en periode med en dårlig økonom eller efter et stor økonomisk tab. Uanset hvad ens baggrund er, kan man opnå signifikante fordele, ved at optage et omstartslån. I denne artikel kan du læse mere om denne lånetype og få tips og gode råd, til hvordan et omstartslån virker.
Omstartslån kort forklaret
Et omstartslån er et lån, der optages med fokus på at skabe bedre økonomiske vilkår. Denne lånetype kan hjælpe personer med at samle eksisterende gæld og gøre deres økonomi mere overskuelig. Uanset hvem man er, kan et omstartslån være en fordelagtig løsning, der giver større økonomisk fleksibilitet og bedre forudsætninger for ens økonomi i fremtiden.
Omstartslånet kan være særdeles fordelagtigt, fordi det ofte giver bedre vilkår, såsom lavere rente en man have med de oprindelige lån. Ved at samle gæld i ét lån bliver det samtidig lettere at håndtere økonomien, da der kun er ét månedligt afdrag. Det kræver dog, at man er opmærksom på, hvornår det er det rette tidspunkt at ansøge om et omstartslån.
Grunden til at man skal vælge det rette tidspunkt, er renten. Renten er ikke altid lige stabil og ændrer sig løbende, både ved hjælp af justeringer foretaget af regeringer og lignende, men også af omstændigheder uden for menneskers kontrol. Det kan f.eks. være konflikter i fjerne lande, naturkatastrofer og lign. Når det globale renteniveau påvirkes, påvirkes renten også.
Er omstartslån det samme som refinansieringslån?
Selvom de to lånetyper minder meget om hinanden, så adskiller de sig også fra hinanden på forskellige parametre. Et omstartslån er altså ikke det samme, som et refinansieringslån. I begge tilfælde vil man kunne bruge lånet til at samle gæld under ét samlet lån, men der hvor de adskiller sig fra hinanden, er når det kommer til formålet det er konstrueret til at opfylde.
Et omstartslån henvender sig primært til personer, der af den ene eller anden grund, er endt i stor gæld eller har haft et økonomisk tab, der gør, at det ikke er muligt for dem at kunne afdrage på alle deres lån. Ved at optage et omstartslån, kan man samle al sin gæld ét sted og derved kun afdrage på dette lån, ligesom der kun skal betale én samlet rente, ét sted.
Refinansieringslån kan gøre det samme, men henveder sig primært til virksomheder eller personer, der gerne vil optimere vilkårende på deres nuværende lån, hvad en der er tale om et eller flere lån. Her kan man på samme måde, samle alle sine eksisterende lån, dog med det formål, at forbedre sin vilkår, for eksempel ved at optage det nye lån til en bedre rente.
Hvem kan optage et omstartslån?
De krav man kender fra mere almindelige lånetyper er også tilstede ved optagelsen af et omstartslån, dog med den forskel, at kravene ikke er ufravigelige i samme grad, som de er ved en mere almindelige lånetype. Omstartslånet er målrettet dem, der af en eller anden årsag har rod i deres økonomi og som konsekvens heraf, er endt i økonomiske problemer.
Hvis man vil optage et refinansieringslån, vil ansøgningen først og fremmest blive stoppet med det samme, hvis man er opført i RKI eller hvis man ikke er fyldt 18 år, på tidspunktet for ansøgningen. Derudover skal man kunne fremvise dokumentation eller långiver skal kunne indhente information, om ens indkomst og i mange tilfælde, også ens rådighedsbeløb.
Når man har rod i sin økonomi eller skylder en masse penge forskellige steder, vil man derfor ikke kunne kvalificere sig til et refiansieringslån, men man kan i nogle tilfælde godt blive godkendt til et omstartslån. Det skyldes at långiver er villig til at gå på kompromis med nogle krav, hvis blot man kan dokumentere at man har forbedret sin indkomst og situation.
Vejen til det bedste omstartslån
Hvis man af den ene eller anden årsag, har brug for et omstartslån, så er det ikke noget man bare lige går ind i banken og beder om, for så at have pengene på kontoen samme dag eller dagen efter. På samme måde som med de fleste andre lånetyper, så er der både visse krav man skal leve op til, ikke mindst det, om man overhovedet kvalificerer sig itl et omstartslån.
Denne lånetype er som sagt henvendt til dem, som enten står i en økonomisk krise eller har været igennem en og nu har brug for at komme ovenpå igen, men man skal også kunne dokumentere, at man har gjort noget for at komme oven på, på egen hånd. Det kan f.eks. være i form af at finde et nyt job eller man har fået en lønforhøjelse på ens nuværende job.
Omstartslånet er ikke så almindeligt herhjemme, så for at finde vejen til det bedste lån, skal man finde den bedste låneudbyder. I og med der ikke findes så mange, så er det noget, der kræver en smule benarbejde. Her er internettet langt den bedste løsning. Det kræver ikke meget mere end et par tryk på tastaturet og et par klik på musen, og så er man i gang.
Hvilken låneudbyder skal man vælge?
Selvom udvalget ikke er lige så stort, som ved f.eks. forbrugslån, så betyder det ikke, at der er forskel på de forskellige udbydere og deres individuelle krav og betingelser. Derfor er der nogle specifikke faktorer man skal være obs. på, for at sikre sig at man tager det bedste valg. Der er ikke den store forskel, men der er nok til, at man skal overveje det grundigt.
For at finde den bedste udbyder af et lån, gælder der umiddelbart de samme principper, som ved ethvert andet lån. Undersøg udbyderens omdømme før noget andet. Det betyder at man skal finde anmeldelser og erfaringer fra tidligere og nuværende kunder. Det kan man f.eks. gøre på Trustpilot. Et andet godt sted, er på de forskellige udbyderes sociale medier.
Hvis deres opslag er domineret af kommentarer af negativ art, er det et rødt flag, som gør at man kraftigt skal overveje, om det er den rette udbyder. Omvendt, hvis kommentarene flyder over med positive kommentarer, så kan det være en god indikator på, at der er tale om en fair og troværdig udbyder, som man bør undersøge nærmere, med henblik på at få et lån.
Man skal overveje også dette
Udover udbyderens troværdighed, skal man også kigge på deres lånevilkår samt de forskellige vilkår, som lånet gives på. Rente, ÅOP, løbetid og fleksibilitet, er de vigtigste faktorer, som er værd at tage et nærmere kig på. Renten, løbetiden og ÅOP er tæt forbundet og har indflydelse på hinanden, så det er vigtigt at man kan holde tungen lige i munden.
Løbetiden er den tid, man ønsker at afdrage lånet tilbage over. Jo længere løbetid man vælger, jo lavere rente og mindre månedlige afdrag skal man betale. Hvis man vælger en kort løbetid bliver renten og de månedlige afdrag højere. Derfor er det noget af en balancegang, at finde frem til den rette løbetid, i forhold til ens økonomiske situation.
Renten og løbetiden har derfor også indflydelse på de årlige omkostninger, også kaldet ÅOP. Derudover er det godt at gå med en udbyder, som udviser fleksibilitet i forhold til hvordan man afdrager på lånet. Alle kan blive syge og alle kan miste deres job, så at have en låneudbyder der tilbyder ting som en afdragspause, henstand eller rentestop, hvad en det kan være, der kan hjælpe i sådan en situation, vil være et rigtigt godt valg for de fleste.