Ondt i ryggen er en folkesygdom, som 8 ud 10 danskere vil på et eller andet tidspunkt i livet vil opleve. For omkring halvdelen vil rygproblemerne være tilbagevendende. I løbet af en periode på år vil op imod 30 procent danskere opleve lændesmerter. Rygsmerter er sjældent forårsaget af alvorligt sygdomme, men kan have kraftig indflydelse på din livskvalitet. Bl.a. så er Osteopaterne i Skanderborg & Horsens eksperter i at behandle rygsmerter.

Hos nogle kommer smerterne i lænden akut og i mange tilfælde opleves en væsentlig reduktion af smerterne inden for kort tid.  Dog vil nogle opleve at smerterne er vedvarende og fortsætter de mere end 3 måneder betragtes smerterne som kroniske. 

De typiske årsager til akutte lændesmerter er:

  • Tunge eller mange løft med vrid i ryggen
  • Ulykker
  • Uforudsete og pludselige bevægelser
  • Nyresten, nyre-bækken betændelse

 

Andre oplever at smerten kommer snigende over tid. Det starter ofte med lidt ømhed sidst på arbejdsdagen, efter aktiviteter eller lang tid i samme stilling. I starten er smerterne normalt væk igen om morgenen. langsomt bliver smerterne mere intense og længerevarende og ender ofte med at blive kroniske, hvis årsagen ikke findes og fjernes.

De typiske årsager til snigende lændesmerter har ofte relation til overbelastning eller sygdomme:

  • Uhensigtsmæssige stillinger i kroppen over længere tid. Her tænkes blandt andet på den samme siddestilling på kontorstolen dag efter dag eller kompenserende bevægemønstre i kroppen som skyldes 
  • Ensidige gentagne aktivitet (EGA), hvilke ofte ses i forbindelse med kontor-, fabriksarbejde, samt nogle håndværk. EGA ses ikke kun i forbindelse med job, men i høj grad også ved nogle sportsgrene og hobbyer.
  • Degenerative lidelser i rygsøjlen.  Det vil sige lidelser der langsom nedbryder og ændre kroppens eget væv som slidgigt, leddegigt, spondylolistese(fremadglidning i en af lændens hvirvler), spinalstenose(forsnævring i rygmarvskanalen)- og foraminal stenose(forsnævring i hullerne, hvor nerverne forlader rygsøjlen og  fortsætter ud i kroppen) o. lign.
  • Arvæv efter operationer i forbindelse med diskusprolapser, stivgørelse af lænden, ny hofte. Det er ikke kun arvæv fra operationer i bevægeapparatet, men også fra diverse tarm- og underlivsoperationer kan være årsag til lændesmerterne. 
  • Fysisk inaktivitet giver en svag muskler, der sammen med musklernes ukoordinerede samarbejde resulterer i instabilitet og smerter omkring rygsøjlen. Yderligere har fysisk inaktivitet stor indflydelse på din blodcirkulation. Den manglende aktivitet gør hjertet svagere, så det bliver hårdere at pumpe blodet ud i kroppen. Desuden er musklernes arbejde med til at presse blodet tilbage til hjerte og derfor er afgørende for et sund og velfungerende kredsløb. Blodet transporterer, næringsstoffer, affaldsstoffer, hormoner og immunforsvaret.

 

Kroppens advarselssystem

Smerter er dit advarselssystem, der gennem specialiserede nerveceller advarer hjernen når indre og yder påvirkninger (som skader og sygdomme) truer med at beskadige kroppen. Smerteoplevelser er subjektive og påvirkes af din egen tilstand og livssituation, dog ses nogle gennemgående træk i smerteoplevelsen fra forskelligt vævstyper i kroppen. 

Led, knogleskader giver ofte skarpe lændesmerter ved vægtbæring på grund af en kompression, smerten kan være sammen med feber.

Ledbånd og ledkapsler giver ofte en mere diffuse lændesmerter som trigges i bestemte stillinger, ved stræk. Bevægelse af ryggen kan ofte mindske smerterne.

Muskelsmerter er skarpe smerter tit med let udstråling langs muskulaturen lokalt i lænderegionen. Smerterne kommer under aktivitet og forsvinder i hvile.

Nervesmerter fra lænden skyldes irritation/inflammation omkring nerveroden eller langs nervens forløb i kroppen. Der er ofte tale om jagende, isnende, brændende, skærende, strammende smerter. 

For lændens nerver vil symptomerne opleves ned i benene, ydersiden af hofterne, i lysken og selvfølgelig lokalt omkring lænden. 

 

Årsagen til lændesmerter

De strukturer (muskler, sener, led, knogler mm.) i kroppen der giver dig smerterne, behøver ikke at være årsagen til smerterne. Når en eller flere dele af kroppens mister bevægelighed, afviger den fra normale holdninger, bevægemønstre og funktioner. Gennem kompensatoriske stillinger og bevægelser forsøger kroppen at minimere smerterne samt opretholde dennes funktioner. Det medfører en øget belastning og stres af væv andre stedet i kroppen, som kan resultere i de oplevede smerter.

Ved lændesmerter kan bland andet uens benlængde, bækkenproblematikker, arvæv, manglende mobilitet i nyre, dele af tyktarmen og tyndtarm.

Hos en osteopatet vil du kunne få behandlet årsagen til dine smerter gennem en grundig helhedsorienteret undersøgelse, der sikrer dig en målrettet indsat i kampen mod dine rygsmerter.