
De gnaver havemøblerne i stykker, spiser dine planter og så lugter de mildest talt forfærdeligt. Det er naturligvis rotter, der er tale om. De små ubudne gæster, der piler rundt langs ydremurene og i diverse krat og laver ballade.
Måske har du og dine naboer allerede været igang med diverse rottefælder, forsøgt at luge ud i bedene og tjekke for eventuelle rottereder samt forsøgt at finde de indgange til gården eller haven, som rotterne benytter sig af. Men det er ikke altid en nem opgave.
Rotter er nemlig et af de skadedyr, der er sværest at komme af med. De formerer sig med høj hastighed, og så har de det med at overleve selv det værste klima. Rotterne er med andre ord en standhaftig pestilens, som vi gerne vil have bugt med en gang for alle. I hvert fald når det gælder haver og gårdanlæg.
Læs med her og få tips til, hvordan du får rottefri udeareale, så du kan slappe af på et tæppe i græsset uden sved på panden over eventuelle besøg fra de små lodne gæster.
Hvad kan du selv gøre?
Hvis du har problemer med rotter på dine udearealer, så kan du med fordel vores tjekliste og se, om du har husket at tage alle forholdsregler.
- Fjern mad og madaffald fra udendørsarealerne. Benyt altid lukkede containere, og hav fx ikke åbne skraldespande eller lignende udenfor.
- Lug ud i krat og bede, fjern bunker med skrald samt pap- og træaffald, så du sikrer dig, at der ikke er rottereder (Husk, at hvis der skal løftes tunge ting, så er det mest forsvarligt med en vakuumløfter, så ryggen ikke lider overlast)
- Få opsat en rottespærre, inden problemet opstår. Så er du altid på den sikre side.
Når du jagter rotter, så lad være med at gå alt for meget amok som rottefænger. Det kan nemlig meget vel ende med at være spild af både tid og kræfter.
Hvis der er tale om rotter i afløb og kloaker, så er løbet nemlig kørt for, hvad du selv kan gøre. Så skal du have professionel hjælp fx fra kommunen eller en uddannet rottefænger.
Rotterne ved hvor det sner
Rotter har altid været tiltrukket af bymiljøer med mange mennesker og liv. Det er nemlig her, det sner, når det kommer til små lækre rester fra familiemiddagen, madaffald i skraldespande og varme.
Lige så længe, som der har været rotter, har mennesker forsøgt at bekæmpe dem. De har ikke sjældent bragt uhyggelige og smitsomme sygdomme med sig. Fx Pesten der hærgede Europa ærligt i 1300-tallet.
I dag er pesten for længst forsvundet, men frygten for den uhumske gnaver lever videre. De er nemlig ofte bærere af alle mulige andre vira, bakterier og ja, sygdomme. Måske er det efterhånden på tide, at vi alle sammen én gang for alle tager rotteproblemet i byerne seriøst?
I hvert fald er det sikkert, at rotterne vil gøre alt hvad de kan for at blive hængende i byerne tæt på mennesker og containere med madaffald, så længe de kan. De ved nemlig, hvor det sner.