Kød i vandbad

Det lyder helt skørt, men et vandbad i dit køkken kan give dig det møreste og saftigste stykke kød, ligesom på gode restauranter.

Vandbaddet er en teknik der hedder ”sous vide” (det betyder ”under vakuum” på fransk). Kødet bliver pakket i en vakuumpose og placeret i et vandbadskar, hvor temperaturen er konstant. Kødet bliver tilberedt på samme måde hele vejen igennem ved samme temperatur (i modsætningen til i en ovn hvor der er stor ude fra der påvirker kødet). En roastbeef bliver medium rear ved 56 grader (som er den kernetemperatur man ønsker sig på kødet) og derfor tilberedes hele kødstykket ved 56 grader indtil al kødet har fået den temperatur det skal.

Bliver kødet så kun ”kogt”?

Nej, men det er rigtigt at kødet har en kedelig og grå farve når det kommer ud af posen, men kødet skal heller ikke serveres lige efter at det er pakket ud. Det skal tørres af (f.eks. med køkkenrulle eller et viskestykke) og grilles/steges ved meget høj varme i kort tid. Det giver kødet den lækre stegeskorpe uden at blive tilberedt videre.

For bare få år siden var var ”sous vide” fuldstændig ukendt fænomen i de danske private køkkener, men meget har ændret sig de sidste par år. Maskiner er faldet en del i pris, men nu er det også muligt at købe en stav, der ”bare” kan sættes på en gryde/kasse der fyldes med vand. De er endnu billigere og har hjulpet endnu flere danskere i gang med at bruge sous vide. Det kan dog være svært at finde rundt i hvilke stave der er på markedet og hvilken en man skal købe. GastroFun.dk har lavet en guides, så du har en chance for at finde rundt i de forskellige muligheder indenfor sous vide:

Sous vide stav & Sous Vide maskiner.

Hvis du er i tvivl om hvordan man skal tilberede mad ved hjælp af den teknik, så har de også en masse sous vide opskrifter. Du kan sågar oprette dig som bruger og udgive dine egne opskrifter på siden og det skal ikke være sous vide tilberedt mad, de har en stor portefølje af forskellige opskrifter, guides og artikler omkring sous vide, dryaging af kød, desserter, bagning, molekylær gastronomi og hverdagsmad.

Det er ikke kun kød der kan tilberedes ved hjælp af sous vide. Råvarer som grønsager, æg og saucer kan faktisk også laves der i. F.eks. oksekødsbøffernes bedste ven, den klassiske sauce bearnaise kan faktisk varmes i et vandbad og sikre dig at den ikke skiller.

Velbekomme.

 

Andre artikler fra MX Press

Scroll to Top