På papiret er det nok ikke ligefrem det mest spændende at skulle i gang med at kigge på forsikringer, og hvad de dækker. Samtidig tænker du måske, at du kan spare et par hundrede kroner hver måned, hvis du helt undlader at tegne bestemte forsikringer. Du skal dog være opmærksom på, at visse forsikringer er lovpligtige – og så kan det pludselig bliver en noget dyrere affære, hvis du ikke har styr på dine forsikringer, og uheldet er ude.

Guide til de lovpligtige forsikringer

De fleste af os har en bil, og den skal ansvarsforsikres – ellers klipper politiet dine nummerplader, hvis du bliver involveret i et trafikuheld og forvolder skade på andre. Ansvarsforsikringen har nemlig til hensigt at dække de skader, du måtte forvolde andre i trafikken. Forsikringen kan suppleres af en kaskoforsikring, der modsat ansvarsforsikringen dækker skader på bilen samt tyveri, og den kan derfor være et krav fra forsikringsselskabets side.

Du kan finde priser på bilforsikring her, men notér dig, at forsikringsprisen afhænger af flere faktorer. Husk også, at motorcykler og knallerter er omfattet af samme ordning.

Andre lovpligtige forsikringer inkluderer ansvarsforsikring af hund og hest, der dækker, hvis dyret forårsager skader på andre. Bemærk, at forsikringen eksempelvis ikke dækker, hvis dyret bliver ramt af sygdom og skal gennem en større operation. Her kan du med fordel tegne en separat forsikring. En anden obligatorisk forsikring er brandforsikring af din bolig, hvis der er optaget lån i denne.

De nyttige, men ikke lovpligtige forsikringer

Nogle af de forsikringer, du altid bør tegne frivilligt, er en indboforsikring, ulykkesforsikring og husforsikring, der dækker dig i situationer, der ligger uden for din kontrol, såsom tyveri, skybrud og skimmelsvamp. Overvej også, om du mangler en god rejseforsikring, hvis du ofte er på farten.

Du kan naturligvis også vælge at forsikre dig mod arbejdsløshed eller alvorlig sygdom. Hverken arbejdsløshed eller alvorlig sygdom er noget, man har lyst til at tænke ind i ligningen, men sandheden er, at det kan være en god idé at forsikre sig, hvis husstanden f.eks. er dybt afhængig af din indkomst.

Research betaler sig

Forsikringer er en jungle, men de er med til at give dig tryghed i hverdagen. Du bør selv eller med hjælp fra en ekspert tage et grundigt kig på dine forsikringer, så du ved, hvad de reelt set dækker. Nogen overlapper hinanden – så vær grundig i din research. Undgå at ende i en langtrukken forsikringssag med forsikringsselskabet, blot fordi du ikke fik læst alle forsikringsvilkår.