Hvad må jeg tjene ved siden af SU? Der er stor forskel på, hvor meget du må tjene. Det kommer helt an på, hvordan din livssituation er.
Hvor meget du må tjene ved siden af din SU, afhænger helt af, hvilken uddannelse du går på, om du bor hjemme, og om du har børn. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvor meget dit fribeløb er på. Det er det beløb, som du maksimalt må tjene og samtidig modtage SU. Hvis du kommer til at tjene for meget, kan du blive bedt om betale SU tilbage. Der løber renter på, jo længere tid du er om at betale pengene tilbage.
I 2019 må du tjene:
- 7.846 kroner ved siden af din SU, hvis du går på en ungdomsuddannelse. Pengene er efter AM-bidrag, der er på 8 %.
- Hvis du borhjemme, og dine forældre tjener mange penge, har det betydning for, hvor høj en SU du kan få. I det tilfælde vil dit fribeløb ved siden af SU’en automatiskblive forhøjet med det beløb, der er op til maxsatsen for SU.
- 12.375 kroner, hvis du går på en videregåendeuddannelse. Det er også efter AM-bidrag.
Beløbet bliver udregnet på årsbasis og ikke på månedsbasis. Derfor behøver du ikke at være bange for, at du kommer til at overskridebeløbet nogle måneder, hvis du så bare ikke tjener så meget nogle andremåneder.
Forældre må tjene mere
Det kræver selvfølgelig nogle flere penge, hvis du skalforsørge et barn, frem for hvis du bare skal forsørge dig selv. Derfor må du også tjene noget mere ved siden af din SU, når du er forælder. I 2019 bliver dit fribeløb hævet med 28.340 kroner om året, hvis du har et barn.
Forhøjelse af fribeløbet gælder for hele det år, hvor du har et barn under 18 år. Hvis du får et barn i december, gælder det forhøjede fribeløbhelt fra januar. Hvis du omvendt har et barn, der fylder 18 år i januar, gælder det forhøjede beløb også resten af året.
Du får automatisk forhøjet dit fribeløb som forælder. Det gælder også, selvom det ikke er dig, der har forældremyndighed over barnet.
Hold øje med, om du tjener for meget, når du ikke få SU
I nogle perioder kan du vælge at framelde SU, hvis du harmulighed for at tjene ekstra penge. Da du stadig er indskrevet på en SU-berettiget uddannelse, er der dog fortsat regler for, hvor meget du må tjene. I 2019 må du i sådan en måned tjene 19.595 kroner.
Når du er stoppet på uddannelsen, er der selvfølgelig ikke regler om, hvor meget du må tjene.
Vær opmærksom på indtægterne i din virksomhed
Studietiden er et perfekt tidspunkt til at starte en virksomhed: du bor billigt, har et stort netværk af medstuderende, der kanhjælpe dig, og har jo faktisk en lille, fast indkomst fra din SU. Du skal dog være opmærksom på, at det tæller med i din indtjening, hvis din virksomhed har et overskud. Du må altså ikke overskridedit årlige fribeløb, selvom du har egen virksomhed.