Hvad er borderline, og kan det behandles?

Borderline er en personlighedsforstyrrelse, som folk tidligere troede var umulig at behandle. Heldigvis findes der i dag flere behandlingsmuligheder. Men hvad er det egentlig for en sygdom? Og hvordan foregår behandlingen? Få svar på dine spørgsmål herunder!

Der findes flere forskellige psykiatriske diagnoser, og det kan være svært at finde hoved og hale i. En af disse er diagnosen borderline, som på fagsprog kaldes emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse. Sygdommen har fået sit navn, da den syge befinder sig i grænsefelt mellem det normale og det alvorligt syge.

Hvis du har borderline, er det derfor heller ikke sikkert, at du altid har symptomer. Nogle er hårdt ramt hele tiden, men mange kan fungere helt normalt i lange perioder. Og med behandling kan de gode periode ofte vare endnu længere.

Hvor mange har borderline?

Det er svært at sige, hvor mange der døjer med sygdommen. Men undersøgelser har vist, at 0,7-1,8 % af danskerne har diagnosen. Kigger du på antallet af psykisk syge, er det 15-25 % af disse, som har borderline.

Der er desuden flere kvinder end mænd med diagnosen. Det kan dog også være, fordi mænd oftere får symptomer som aggressivitet og misbrug. Og derfor diagnosticeres de i højere grad med antisocial personlighedsforstyrrelse.

Hvad er symptomerne?
Ingen psykiske sygdomme er nemme at diagnosticere, og det kan også være individuelt, hvordan de forskellige symptomer kommer til udtryk. Der er dog fire generelle træk, der kendetegner en person med borderline:
1. De er impulsive og vil ofte reagere uden at tænke på potentielle konsekvenser ved deres handlinger
2. De har svært ved at kontrollere deres følelser, hvilket ofte vil lede til pludselige følelsesmæssige udbrud
3. De vil ofte aktivt søge konflikt, særligt hvis de føler sig forladt eller svigtet
4. De kan være uforudsigelige og have ekstreme humørsvingninger, hvor de er glade det ene sekund og rasende det andet
Derudover findes der to underkategorier af sygdommen: Den impulsive type og borderlinetypen. Og alt efter, hvilket kategori du tilhører, vil du kræve forskellig behandling.

Hvordan behandles det?
Lægerne plejede at give op, når du fik diagnosen, og der var ingen muligheder for behandling. I dag ser det heldigvis anderledes ud, og mange mennesker med borderline formår at leve helt normale liv.

Den mest almindelige behandling er en form for psykoterapi. Der findes flere forskellige gode metoder, som kan have en effekt. Men det er sjældent, at samme tilgang virker på alle. Derfor er det også vigtigt at have en dialog med psykoterapeuten for at finde den bedste behandlingsmetode til den enkelte.

Det er desuden vigtigt, at behandlingen fortsættes løbende. Der findes nemlig ingen kur mod borderline, og det kan som sagt blusse op og ned i perioder.
Tror du, at du måske har borderline? Eller har du nogen tæt på, hvor symptomerne passer? Så er første skridt at gå til egen læge eller finde en privat psykoterapeut. På den måde kan du få professionel hjælp til at blive udredt, så behandlingen af symptomerne kan komme i gang.

Det vigtigste er at vide, at der intet skamfuldt er ved at have en psykisk diagnose. Men hvis du ikke får hjælp, kan det have alvorlige konsekvenser for dit liv.

Andre artikler fra MX Press

Scroll to Top