Det kommer nok ikke som den store overraskelse for mange, at corona har kostet samfundet meget. Udover de menneskeliv der på tragisk vis er forsvundet, har tusinder mistet deres arbejde, virksomheder er gået konkurs og statskassen kan kigge i et gabende hul. Der er nærmest ikke nogen, der ikke på den ene eller anden måde er blevet ramt. Nogle er naturligvis værre ramt end andre. Blandt dem der især har måtte se corona krisen kradse ekstra hårdt er de unge. Her tales der ikke om dem, der ikke kan få lov til at holde deres studentergilder eller drikke sammen i store forsamlinger.
Der er nemlig rigtig mange unge, der har mistet deres arbejde under corona krisen. Normalvis udgør unge omkring 20% af de ledige, men de nyeste tal viser, at dette tal nu er omkring 30%. Det bliver naturligvis ikke lettere af, at der nu kommer en masse nyuddannet ud fra universiteter og lignende, der er klar til at skulle i gang med karriere. Dette sætter a-kasserne under et stort pres, da udsigterne til at gå direkte ud i job, er blevet mere dystre.
Thomas Bredgaard, der er professor i arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, har overfor DR udtrykt stor bekymring, da man risikerer at en stor del af generationen pludselig får svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er svært at pege entydigt på grundene til at flere unge har mistet deres arbejde, men der kan være mange faktorer der spiller ind. Eksempelvis at de ikke har så meget anciennitet og derfor har kortere opsigelse. Der kan også være en del virksomheder, der favoriserer at beholde personer der har familie og hjem og dermed på parret større forpligtelser.
At jobcentrene har været lukket, og dermed ikke kunne hjælpe med at finde nye jobs, har naturligvis heller ikke været til nogen hjælp. Samtidig er det de færreste virksomheder, der har travlt med at rekruttere i øjeblikket. Unge mennesker der tidligere ville kunne gå fra et til et andet job på ret kort tid, hænger dermed nu fast i overførselsindkomst i længere tid.
Den danske regering har da også lagt vægt på, at både jobcentre og a-kasser skal yde en ekstra indsats i den kommende periode over de unge ledige, for at få dem i arbejde, så de ikke hænger i systemet for længe. Jo længere det går, jo sværere bliver det ofte at komme i arbejde. Derfor skal der sættes ind, inden problemet vokser sig endnu større, end det allerede er.