Det kan måske virke overkill med en gummiliste langs kanten af lågen i vaskemaskinen eller køleskabet. Begge dele lukkes jo alligevel forsvarligt med en lukkemekanisme. Hvor stor virkning har en gummiliste omkring yderdøren egentlig, når den alligevel konstant åbnes og lukkes? At udskifte en gummiliste i hjemmet kan lede til en række spørgsmål, der alle nemt kan besvares med: Ja, en gummiliste er vigtig!

Gummilister i hårde hvidevarer tjener et vigtigt formål, trods de ofte gode lukkemekanismer, og udskiftning er nødvendig efter tid med slitage. Yderdøre holder fugt og skadedyr ude med isolerende gummilister, ligesom badeværelsets afløb bliver fugtspærret med en gummiliste. Du kan selv udskifte nogle af hjemmets gummilister, mens andre bør overlades til fagfolk. Essentielt er det at vælge den rette gummiliste blandt de mange varianter.

 

Hvilket formål tjener gummilister i hårde hvidevarer?

Den bløde gummikant langs kanten på lågen til vaskemaskinen, mikroovnen eller køleskabet har en afgørende funktion. Selvom de fleste hårde hvidevarer har lukkemekanismer, der sikrer, at vand og kulde eller varme ikke slipper ud, er gummilisten vigtig for at kunne slutte helt tæt.

Uden den isolerende gummikant vil mange hårde hvidevarer forbruge for meget energi, og nogle vil som en sikkerhedsforanstaltning ikke kunne starte, fordi maskinen ikke kan registrere en korrekt lukning.

Med tiden bliver denne gummiliste typisk mørnet eller udtørret, så den skal udskiftes. Det er essentielt, hvis du selv skifter, at du vælger den rette gummiliste.

Er gummilisten for tyk, for kort eller har forkert hårdhed, vil den ikke kunne opfylde samme funktion, og kan i nogle tilfælde ødelægge lukkemekanismen på maskinen. Gå altid efter producentens anbefalinger eller overlad udskiftningen til fagfolk.

 

Holder gummilisten ved fordøren fugt ude?

Det kan måske undre dig, hvorfor en gummiliste er relevant ved fordøren. Den åbnes jo konstant og hele tiden. Så den kan vel ikke være tæt og holde fugt og temperaturforskelle ude?

Og dog. For selv om du måske mener, at du åbner og lukker din fordør ofte, så vil den det meste af døgnet være lukket. Særligt om natten, hvor der er størst risiko for, at temperaturforskelle og fugt kan skade døren eller boligen.

En gummiliste ved yderdøre, både fordøren og evt. terrasse- eller altandøre, sikrer netop mod fugt og skadedyr, der på sigt kan give varige eller dyre skader i boligen. Så ja, en gummiliste omkring yderdøre holder fugt, træk og andre skadelige ting ude!

 

Hvem bør tage sig af udskiftning af gummilister?

Der er to muligheder, når du skal have udskiftet dine gummilister. Du kan selv klare udskiftningen, eller du kan overlade det til fagfolk.

Hvis du vælger selv at stå for udskiftningen, kan du med fordel købe en selvklæbende gummiliste, i stedet for at skulle jonglere med både gummiliste og lim. Denne løsning er velegnet til hårde hvidevarer og nogle yderdøre. De mere svært tilgængelige døre og vinduer samt badeværelsets gummilister bør udskiftes af fagfolk, der har erfaring, og som har adgang til indkøb af de rette gummilister til formålet.

Gå ikke på kompromis, når det handler om gummilister i dit hjem – de små tætningslister er vigtige og i den grad nødvendige overalt i boligen.