![](http://mxpress.dk/wp-content/uploads/2020/06/Etsy-Order-Receipt-Banner.png)
Mange omtaler tiden efter 2. verdens krig som dansk møbels designs Guldalder. Denne artikel vil se nærmere på, hvad efterkrigstidens møbelstil, også kaldet nordisk stil egentlig var, og hvordan den har udviklet sig til New Nordic Cool, som er den tone angivende møbelstil inden for dansk design i dag.
I 1919 blev Bauhausskolen grundlagt, og med den kom Den internationale funktionalisme, som inspirerede designere over hele verden.
Mange nordiske heriblandt. Danske designere tog stilen til sig men gav den et mere udpræget nordisk udtryk, som udviklede sig til Nordisk modernisme.
Den nye nordiske design retning lagde vægt på at møblerne fik bløde former så de tilpassede sig mennesket, og ikke maskiner.
Bauhaus‐stilen er kendetegnet på den lidt hårde, firkantede stil, hvor de foretrukne materialer er stål og glas.
Hvorimod Organisk modernisme, som den nye nordiske stil også bliver kaldt mere brugte nordiske materialer som sisal-flet, uld, læder og træ.
Der har i Danmark og de andre nordiske lande altid været tradition for at lave flot designede kvalitets møbler, som almindelige mennesker også har råd til at anskaffe sig.
Et godt eksempel på et af de firmaer der efterlevede den filosofi, var det Danske FDB møbler blev grundlagt i starten af 1940’erne, og havde Børge Mogensen som chefarkitekt.
FDB møbler blev desværre nød til at lukke da det ikke var rentabelt at masseproducere møbler i høj kvalitet og samtidigt skulle sælge dem til priser hvor alle kunne være med.
Hvad der ikke lykkes for det danske firma, lykkes meget bedre for det svenske modstykke.
Ikea blev grundlagt i samme periode med samme koncept, kvalitet der er til at betale, og er, som alle ved er det blevet til en stor forretning med butikker over hele verden.
I mange år har de danske møbel‐designere stået lidt i skyggen af de store navne som Arne Jacobsen, Hans J Wegner, Børge Mogensen, Kaare Klint, Poul Henningsen med flere fra dansk designs guldalder.
Vi skal helt op til starten af 0’erne, før de nye danske designere er begyndt at træde ud af denne skygge.
Selv om der er kommet nye designere til, så er der stadig stor efterspørgsel efter de gamle mestres værker, som bliver solgt for mange penge på auktioner.
Den stil som de moderne danske designere står for, bliver af nogle kaldt for New Nordic Cool eller bare New Nordic.
Den nye stil kan ses hos ramwerk.dk, som har taget stilen til sig og føre et bredt udvalg i moderne kvalitets møbler til priser, hvor alle kan være med.
Nogle navne der er værd at lægge mærke til inden for dansk møbeldesign i dag, er Boris Berlin, Karen Kjældgård Larsen, Cecilie Manz, Kasper Salto Louise Campbell med flere.