Når du er af sted som udvekslingsstudent, er det vigtigt, at du sørger for at deltage i din værtsfamilies liv og at få skabt et aktivt liv med fritidsaktiviteter. Derudover bør du passe på med, at du ikke kommer til at tale for negativt om dit værtsland, og at kommunikationen med familie og venner derhjemme ikke tager overhånd.

Er du mellem 14 og 19 år, har du mulighed for at komme på udveksling i et andet land. Det er en kæmpe oplevelse for dig, at du har mulighed for at lære et andet lands kultur at kende, og at du kommer til at tale sproget flydende. Det er noget, som du vil kunne have glæde af i mange år fremover.

Når du skal af sted på udveksling, er der dog også en række detaljer, som det er en god ide, at du er opmærksom på. Vi kommer ind på fire af dem her.

Deltag i din værtsfamilies liv

Når du tager på udveksling, kommer du typisk til at bo hos en værtsfamilie. De bliver en af dine vigtigste indgange til at lære det nye lands kultur at kende, og det er derfor en rigtig god ide for dig, at du deltager i deres liv så meget som muligt.

I mange lande fylder religion meget mere, end det gør i Danmark. Der er derfor mange værtsfamilier, hvor det er normalt både at bede bordbøn og at gå i kirke. Selvom det kan virke mærkeligt og fremmed, giver det dig en god forståelse for familiens liv, at du deltager i den slags aktiviteter.

Læs mere om, hvordan det er at bo hos en værtsfamilie her.

Sørg for at få nogle fritidsinteresser

Selvom du som udvekslingsstudent, selvfølgelig er taget af sted for at gå i skole, er det også vigtigt, at du sørger for at få nogle fritidsinteresser. Det er med til at gøre, at du kommer til at møde nogle andre, end dem du ser til timerne. Samtidig giver det dig mulighed for at dyrke dine interesser eller opdage nogle nye.

Er du vild med at dyrke sport, vil du typisk have gode muligheder for at dyrke en lang række forskellige sportsgrene. Kan du godt lide at være kreativ, er der ofte en kunstklub, fotoklub eller dramaklub, som du kan melde dig ind i.

Lad være med at tale negativt om dit værtsland

Når du tager af sted som udvekslingsstudent, kan det være svært for dig ikke hele tiden at sammenligne dit værtsland med Danmark. Det kan gøre, at der er nogle områder, hvor du føler, at tingene ikke fungerer lige så godt, som de gør herhjemme.

Du bør dog ikke udtale dig negativt om dit værtsland, medmindre du direkte bliver spurgt om din mening. Hvis du bliver ved med at påpege alt det, som, du synes, er dårligt, vil det give andre det indtryk, at du ikke kan lide deres land.

Husk dem derhjemme – men skriv ikke for meget med dem

Når du er på udveksling, er det selvfølgelig vigtigt, at du holder kontakten med både din familie og med dine venner derhjemme. De kan hjælpe dig, når du har hjemve og kan samtidig opdatere dig på, hvad der sker derhjemme.

Du bør dog ikke have for meget kontakt med dem. Du er jo af sted for at lære nye mennesker at kende og få nogle oplevelser. Det kan derfor være forstyrrende, hvis du på daglig basis skriver med vennerne derhjemme og prøver at leve dig ind i deres liv også.