Gennem tiden har vores kropsidealer ændret sig meget. Siden menneskets oprindelse har definitionen på ”den perfekte krop” ændret sig gevaldigt. Afhængigt af geografisk oprindelse og ens omgangskreds, så kan den stadig den dag i dag være meget forskellig. Hvordan vi forholder os til vores krop, er derfor typisk et resultat af den sociale kontekst, som vi individuelt befinder os i, og der findes altså ikke nogen ”perfekt krop”. Der findes dog mange bud på hvad der er pænt, og mange måder at nå sit personlige mål med sit udseende.

Plastikkirurgi

Plastikkirurgien stammer helt tilbage fra det gamle Egypten. Her opererede kirurger små knogler ind i afdøde Faraoers næser for at vedligeholde ansigtsstrukturen, så de døde Faraoer kunne blive genkendt i efterlivet. Senere var formålet typisk at hjælpe personer med genopretning eller udbedring af skader, og især under 1. og 2. Verdenskrig videreudviklede plastikkirurgerne deres teknikker, ved at hjælpe sårede soldater.

I dag er plastikkirurgi dog typisk forbundet med brystforstørrende operationer, opstramning af ansigtshuden og andre skønhedsmæssige indgreb. Det er også blevet langt mere normalt at få lavet skønhedsoperationer i dag end det var før i tiden. Tidligere var det forbeholdt de rigeste eller alvorligt skadede, at få lavet denne type indgreb.

Som alle andre operationer og kirurgiske indgreb, så kræver det ligeledes en masse specielt udstyr at foretage disse indgreb. Inventar til klinikker er en stor forretning grundet den store efterspørgsel, fra eksempelvis de mange plastikkirurger rundt omkring i verden.

Den naturlige løsning

Ud over kirurgiske indgreb, så findes der selvfølgelig også den naturlige løsning. Nutidens kropsidealer er præget af den massive interesse for fitness og træning, som har spredt sig til hele verden gennem de sidste 30-40 år. Den sunde og slanke krop med muskuløse former er ikke uopnåelig, og med en sund livsstil kombineret med fysisk aktivitet gennem længere tid, så kan langt de fleste få deres drømmekrop. Det kræver dog en længerevarende indsats, hvilket kan virke afskrækkende på mange, men når først man kommer ind i rytmen, så bliver træning og sunde kostvaner hurtigt hverdagsrutine.

I stedet for at følge en af de mange strikse diæter og slankekure, så kan det anbefales at kigge nærmere på 80/20 reglen. Her er målet at leve en livsstil med træning og sund kost 80% af tiden, men samtidig gøre plads til hyggen de resterende 20%. På den måde bliver det meget nemmere at få implementeret en sund livsstil i hverdagen og på den måde få langsigtede resultater.

Hvem definerer den perfekte krop

For at vende tilbage til idéen om ”den perfekte krop”, så er det som sagt typisk bestemt ud fra ens omgangskreds og omgivelser. Der er dog nogle overordnede idealer der gennem tiden har været bredt anerkendt som værende mere rigtige.

I starten af menneskets oprindelse var ansigtssymmetri, og det at være fysisk stærk, ensbetydende med sunde børn og mad på bordet. Senere blev det moderne at være overvægtig, da det signalerede penge og magt. I takt med at Hollywood fremstillede den perfekte mand som slank, muskuløs og bredskuldret så blev det anset, som den perfekte krop. Ligeledes blev ”pin up” pigen, med sin slanke talje og fyldige former synonymet for den perfekte kvindekrop. I dag er det den naturligt muskuløse krop, der signalerer sundhed og overskud. Med andre ord så ændres billedet af den ”perfekte krop” sig med tiden, og netop derfor er der ikke nogen kroppe der er mere rigtige end andre.