Bæredygtigt garn i fokus

Under corona krisen er der flere brancher der har oplevet et boost, heri blandt garn forretninger. Men garn-, og tøjproduktion generelt har oftest en meget stor forureningsgrad, samt den velkendte udnyttelse af arbejdskraft, heriblandt børne arbejdere, eller blot ekstremt dårligt betalte job under meget strenge forhold. I denne artikel vil vi dog beskrive produktionen af alpaka garn, som af naturlige årsager oftest produceres under bæredygtige forhold.

Naturfarvet garn er bæredygtigt garn, og med garn spundet af Alpaca uld får du ikke alene noget af det bedste, blødeste og mest luksuriøse garn men også noget af det mest bæredygtige garn der findes.

Alpaca uld kommer fra Alpakaen som lever højt oppe i Andesbjergende i Peru. Der har været tradition for at fremstillet og bearbejdet Alpaca garn i Peru i mange tusinde år.

Nogle historikere mener at kunne bevise at Alpacaerne har været hold som husdyr i 4-5000 år.

I Inka riget blev ulden regnet for fin til den almindelige befolkning og kun måtte bæres af adelige, udover denne korte periode, som Inkaerne regerede, har tøj lavet af Alpaca altid været en del af den traditionelle beklædning i Peru.

Der er blevet produceret naturfarvet garn fra Alpaca uld lige siden man startede med at forarbejde ulden.

Selv om ulden naturligt fås i 22 forskellige farver fra sort over brun til creme og hvid, så har lysten til andre farver gjort, at der er blevet udviklet metoder til at lave naturfarvet garn på, så man kan få rigtigt mange flere farver.

Garnet farves og produceres lokalt og de gamle produktionsmetoder som har været brugt i mere end 1000 år bruges stadigvæk.  Dette er lang tid før der fandtes syntetiske farver og andre kemikalier der bliver brugt i den moderne uld produktion. Så her kan man virkelig tale om bæredygtigt garn.

Naturfarverne der bliver brugt, bliver fremstillet af lokale remedier som kan findes i naturen tæt på hvor farvningen foregår. Der bliver brugt dele af forskellige forskellige planter rødder og insekter, sågar bliver der også brugt tis fra mandlige jomfruer i farve produktionen dette giver en lys lilla farve.

Den røde farve kommer fra et insekt der hedder Cochinilla og som lever på Kaktus.

Først tørre man Cochinilla insekterne, der efter maler man dem til pulver i en morter, derefter bliver pulveret blandet med vand. Ved at tilføjer Lime og Lime Stone i forskellige mængder kan man lave helt op til 17 forskellige nuancer af rød.

Efter man har blandet farven til den ønskede nuance skal ulden koges 60 til 90 minutter for at forsegle farven i ulden, Og det sker i gyder over levende ild.

I stedet for træ, som er en mangelvare højt oppe i Andes, bliver der brugt tørret Lama, Alpaca og Guanaco gødning til at fyre op med.

Til dem der ikke kender Guanaco så er det et dyr i samme familie som Kameler, Lamaer og Alpakaer.

At der bliver brugt dyre tørret dyre gødning i stedet for træ, gør selve farvningsprocessen mere bære dygtig.

Til sidst hænges ulden til tørre. Det er nemt at se forskel på syntetisk farvet uld og naturligt farvet uld. Det syntetiske er mere skarpt i farverne hvor det der er farvet efter de naturlige metoder, er mere afdæmpet i farverne.

Når de færdige produkter skal transporteres ned fra bjergende for at blive solgt til grossisterne bliver det transporteret af Lamaer og ikke af olie krævende køretøjer, så også her er der point til bæredygtigheden.

Andre artikler fra MX Press

Scroll to Top