Andelsboliger har førhen været noget, som kun ældre mennesker bor i. Unge søger ind mod byen i lejligheder i stedet. Andelsboliger bliver i dag dog mere populære. Andelsboliger tilbyder et mindre hus, som har langt mere privatliv og større adgang til natur end lejligheder. Andelsboliger er også meget billigere end lejlighederne i byerne og huse.

Andelsboliger bliver nu også mere populære hos alle aldersgrupper, og også hos studerende, som vil spare penge og bo sammen i andelsboliger i stedet. Der sker dog også en udvikling i virksomheders interesse i andelsboliger, som betyder, at flere andelsboligkomplekser bliver opkøbt.

Ifølge loven kan man sætte huslejen op efter en renovering, og derfor bliver mange andelsboliger købt, og huslejen stiger meget. Der bliver ofte talt om udenlandske virksomheder som storopkøber andelsboliger. Hvis du bor i andelsbolig, kan du få foretaget en andelsvurdering som beboer her. Læs mere om udviklingen her.

Ligger pres på andelsbeboerne

Når andelsboligerne bliver opkøbt og renoveret, stiger huslejen meget. Investorerne vil selvfølgelig gerne tjene penge på boligerne. Derfor moderniseres boligerne, og huslejen stiger. Mange er bekymret for, at antallet af billige boliger vil skrumpe meget på grund af dette.

Derudover bliver måden forhandlingerne, startes på kritiserede. Ofte kontakter virksomheder andelsforeningerne uopfordret, og dette kan skabe splid i foreningerne, fordi ideen ikke er en, som er skabt hos foreningerne. Dem, som gerne vil forblive i foreningen, føler sig presset af dem, som gerne vil sælge, og dette kan skabe en konflikt.

En udvikling i det danske boligmarked

Mange mener, at dette betyder, at der sker en dårlig udvikling i det danske boligmarked, fordi andelsboliger ikke længere vil være det billige alternativ til ejerlejlighederne. Folk er bekymrede for, at folk, som ikke har råd til andet end andelsboliger, får svært ved at finde boliger, der ikke er dyrere, end de har budget til.

Andre mener dog, at priserne ville stige, uanset hvad, fordi foreningerne selv ville skulle renovere og modernisere. Mange siger også, at folk overvurderer, hvor billige andelsboliger var til at starte med. En ting er dog sikker, prisen vil stige. Om det så er på grund af, at boligerne skulle renoveres, eller fordi de bliver opkøbt, kan man ikke rigtig vide.

Det har dog også haft den betydning, at flere udenlandske firmaer er blevet interesseret i danske boliger og specifikt andelsboliger. Dette gør andelsboliger mere værd og betyder, at flere måske bliver bygget i fremtiden.

Det betyder ikke nødvendigvis meget for prisen, men gør det nemmere at finde andelsboliger. Det bliver derfor ved med at blive mere normalt for alle aldersgrupper at bo i andelsboliger i stedet for lejligheder.