Selvrealisering er et emne, der efterhånden fylder den moderne tilværelse i langt højere grad end tidligere. Dette begreb dækker over alle de aktiviteter som er med til at skabe din identitet. Heraf kan nævnes bolig, bil, fritidsinteresser, karriere osv. Fælles for mange er boligen, der gennem indretning og design kan udgøre en stor del af en persons identitet. I denne artikel kan du få et indblik i spare-tips, der kan hjælpe dig til at opfylde din boligdrøm.

Boligkøb – kvalitet, lokation og lånetype

Den største kilde til at opnå den mængde penge som det kræver at få ”det perfekte hjem” er selve boligkøbet. Da husprisen er relativt langt højere end hvad alt design og indretning kommer til at koste, er det her, at de virkelige store penge kan frigøres. Der er flere vigtige elementer som man bør overveje i forbindelse med boligkøb, herunder kvalitet vs. lokation og lånesammensætning.

Geografisk placering udgør en stor del af huspriserne. Dvs. blot ved at ændre den geografiske placering af drømmehuset 20-30 km. kan man få præcis samme kvalitet til en langt lavere pris. Et eksempel kunne være et hus til 4 mio. kr. placeret i forstaden til en storby. Hvis man rykkede placeringen 20-30 km. længere væk, er det ikke atypisk at et hus magen til koster 3-3,5 mio. kr. Af den grund bør man i høj grad overveje om man kan håndtere den ekstra transporttid for at have penge nok til den perfekte indretning.

Belåningen af huset er også særdeles vigtigt og kan også skabe meget værdi over længere tid. Som udgangspunkt skal huset dækkes af 80% realkredit (lav rente), 15% banklån (høj rente) og 5% kontant. Allerede her vil det frigøre mange penge, hvis man er i stand til at spare de 20% af husets værdi op i forvejen, så man undgår det dyre banklån. Hvis dette ikke er muligt, bør man i stedet fokusere på at få afdraget på det dyre banklån som det første. Derudover skal der tages stilling til om realkreditlånet skal være fastforrentet eller variabelt. Det er ikke til at forudse renteniveauet, men faktum er dog at det variabelt forrentede lån historisk set altid har være billigst. Det kan dog diskuteres om det nuværende historisk lave renteniveau skaber incitament for at eksperimentere med et fast forrentet lån.

Læs også: Slut med dyre printerpatroner

Second-hand grupper

Hvis boligkøbet er gennemført, bør man i stedet kigge på genbrugsvarer og prioritering. Som udgangspunkt bør man kun kortsigtet tage kviklån som man er i stand til at betale tilbage.  Alternativt skal man spare op til de ting som kan opfylde ens boligdrøm – her er det dog i høj grad tiden værd at lede på Facebook-grupper inden for genbrug, da man ofte vil kunne finde sine drømmeting i god kvalitet til under halv pris.

Kilde: Billig-lan.dk