Annonce fra NRGI |
Mange danskere er blevet mere bekendt med ordet ”besparelser” i den seneste tid, og for flere er det blevet nødvendigt at spænde livremmen lidt ind. Der er dog mange små ting, du kan gøre for at spare, og her guider vi dig til, hvor det primært kan være.
4 tips til at spare i boligen
Der er flere tiltag, du kan indføre for at spare. Her får du fire tips, som på den lange bane kan gøre en stor forskel for din økonomi, men hvor besparelserne ikke behøver at gå ud over din hverdag. Overvej derfor følgende:
- Hvilken varmekilde har du, og hvordan ser dit varmeforbrug ud?
- Hvor meget varmt vand bruger du?
- Hvad betaler du for strøm?
- Hvad bruger du ellers strøm på?
Hvert af punkterne er uddybet i det efterfølgende.
Hvilken varmekilde har du, og hvordan ser dit varmeforbrug ud?
Der er forskellige metoder til at varme boligen op – for eksempel el-radiatorer, oliefyr, gasfyr, pillefyr, brændeovn, pilleovn og varmepumper.Nogle af disse varmekilder er dyrere i drift end andre. Varmepumpen bliver anset for værende den billigste i drift, så har du ikke allerede en varmepumpe, kan det være, at du skal investere i en.
Du bør også se dit varmeforbrug efter i sømmene. Følg med i, hvor mange kWh du bruger dagligt. Det kan du gøre på din elmåler, men hos de fleste elselskaber kan du også følge dit private forbrug online. Det vil oftest være varmen, der er afgørende for elregningen. Bruger du for meget på varme, kan du sænke temperaturen med én grad eller to, eller måske kun have den sædvanlige varme i de rum, hvor du opholder dig mest.
Hvor meget varmt vand bruger du?
Opvarmning af vand er dyrt, så hold igen med det varme vand. Det har især betydning, hvis du vasker op i hånden, eller hvis du tager mange og lange bade. Forkort dine bade, og vask op i en balje. Brug også gerne vaskemaskinens og opvaskemaskinens øko-programmer.
Hvad koster en kWh?
Har du en variabel elaftale, kan du udnytte, at kWh-prisen varierer i løbet af døgnet. Priserne svinger rigtig meget og du følge timeprisen flere steder på internettet eller på forskellige app’s, så du kan planlægge dit forbrug efter dette og dermed spare penge.
Hvad bruger du ellers strøm på?
En anden strømsluger er lamper. Sluk derfor lamperne i de rum, hvor du ikke opholder dig, og brug eventuelt sparepærer. Skær ned på standbyforbruget på elektroniske apparater, og overvej om solenergi kunne være relevant for dig.. En investering i solceller kan være en fornuftig fremtidsløsning.