Med en powerbank er det slut med at løbe tør for strøm på rejsen, udflugten eller festivallen. Du tilslutter blot et ladekabel i en af de indbyggede USB-porte, og kort efter er batteriet ladet helt op. Powerbanks fås i dag i mange forskellige størrelser og med vidt forskellige kapaciteter, der gør det muligt at forlænge levetiden på dine elektroniske enheder med alt fra et par timer til flere dage.

I denne artikel kigger vi lidt nærmere på hvad de forskellige powerbanks kan og hvad du skal kigge efter inden du vælger.

Sådan fungerer en powerbank

En powerbank er egentlig blot et eksternt batteri, som er tilkoblet en eller flere USB-porte. Dermed er det muligt at flytte strømmen fra din powerbank og over i din mobiltelefon, tablet eller mange andre enheder, der kan oplades via USB.

I powerbanken sidder selvfølgelig også nogle små anordninger, som blandt andet sikrer batteriet mod overophedning og lignende. De styrer også hvor hurtigt du kan oplade dine enheder, hvilket ses i powerbankens output i form af antallet af Volt og Ampere.

I dag er det desuden muligt at finde vandtætte og stødsikre powerbanks, ligesom det kan lade sig gøre at finde powerbanks med indbyggede solceller. Sidstnævnte powerbank er især god til dig der er væk fra stikkontakter i længere perioder, og derfor ønsker en løsning der kan lade sig selv op.

Hvilken powerbank skal du vælge?

Det er ikke helt ligegyldigt hvilken powerbank du vælger. Herunder kan du læse om en række faktorer, som er nyttige at undersøge inden dit valg falder på en bestemt model:

Output

En powerbank generer typisk et output på 5 Volt. Dette er dog ikke så vigtigt, da det er antallet af Ampere der afgør hvor hurtigt du kan flytte strømmen fra powerbanken og over i eksempelvis mobiltelefonen. De billige powerbanks leverer måske kun 1 Ampere, hvilket betyder at det tager længere tid at oplade et batteri. Derimod kan de lidt dyrere powerbanks levere et output på 2 Ampere eller mere, hvilket muliggør hurtigere opladning. Hvis hastigheden er vigtig for dig, kan du derfor med fordel vælge en powerbank med output på 2 Ampere eller mere.

Kapacitet

Kapaciteten opgøres i antal mAh, som står for milliampere-timer. En nyere smartphone har typisk et batteri med en kapacitet på omkring 2.500 til 3.500 mAh, men det varierer selvfølgelig i forhold til hvilken model du har. En tablet har et batteri på mellem 5.000 og 12.000 mAh.

Du bør som udgangspunkt vælge en powerbank med en lidt højere kapacitet end din enheds batteri, hvis målet er at kunne oplade den 100 % en enkelt gang. Lidt af kapaciteten går nemlig tabt under opladningen, og det er ikke usædvanligt at mellem 5 % og 10 % går tabt.

Jo højere kapacitet din powerbank har, jo tungere er den. Det er derfor en god idé at overveje dit behov nøje, især hvis du vil kunne medtage din powerbank på farten.

Byggekvalitet

Powerbanks er typisk fremstillet af plastik, og byggekvaliteten er i nogle tilfælde ikke specielt god. Ønsker du en robust og stødsikker powerbank, kan du derfor med fordel vælge en model med gummibelagte kanter. Typisk er denne type powerbanks samtidig vand- eller stænktætte, så de også tåler vind og vejr.

Gennemgå testresultater

Der testes løbende et stort antal powerbanks i forskellige uafhængige tests, så hvis du har kig på en bestemt powerbank kan du med fordel søge efter modelnavnet på Google og se hvad testpanelerne mener om den. Du finder også et samlet overblik over de bedste powerbanks hos Bomagasinet.