Hvor ligger Danmarks højeste punkt?

Hvor ligger Danmarks højeste punkt? De fleste har nok tabt diskussioner med familien ved at svare Himmelbjerget til dette spørgsmål. Efter en længere undersøgelse af Danmarks topografi, blev det bestemt at Møllehøj er Danmarks højeste punkt. Møllehøj er 170,8 meter høj og ligger i Skanderborg Kommune. I 2005 blev Møllehøj kåret til at være Danmarks højeste punkt. Inden da var det almindeligt kendt, at den fornemme titel enten måtte tilhøre Yding Skovhøj eller Ejer Bavnehøj.

Ejer Bavnehøj havde først titlen som Danmarks højeste punkt tilbage fra før 1941. Ejer Bavnehøj ligger i Skanderborg kommune, hvor du også kan finde Møllehøj. Ejer Bavnehøj er især kendt for sin smukke genforeningssten. Genforeningsstenen blev sat på Ejer Bavnehøj i 1924, da det på daværende tidspunkt blev anset for at være det højeste punkt i Danmark.

Top 10-listen over højeste punkter i Danmark ser således ud:

  1. Møllehøj – Ejer, Jylland : 170,86 m.
  2. Yding Skovhøj – Yding, Jylland : 170,77 m.
  3. Rytterknægten – Vestermarie, Bornholm : 162 m.
  4. Rye Sønderskov – Gl. Rye, Jylland : 157 m.
  5. Them Bavnehøj – Them, Jylland : 153 m.
  6. Sorring Loddenhøj – Sorring, Jylland : 148 m.
  7. Himmelbjerget – Gl. Rye, Jylland : 147 m.
  8. Aborrebjerg – Møns Klint, Møn : 143 m.
  9. Ravnebakke – Vestermarie, Bornholm : 142 m.
  10. Brande Krat – Them, Jylland : 141 m.

Højderne er målt i meter over havets overflade. Det er nok ingen overraskelse, at de fleste af Danmarks højeste punkter ligger i Jylland.

At finde Danmarks højeste punkt er ikke så ligetil

Danmark er et meget fladt land, men dette betyder ikke, at landet kun lige akkurat er over vandhøjde. Danmark anses for at være et fladt land, fordi det har bløde dale og bakker. Derfor kan det være svært at måle højdeforskellen. I første omgang var udfordringen dog at finde de høje punkter. Den blide hældning, som gør Danmark så nemt at rejse igennem, betyder nemlig, at det kan være svært at finde høje punkter.

Hvis man målte med menneskeskabte højder, ville Yding Skovhøj være det højeste punkt i Danmark. Efter målingerne i 2005 fik Yding Skovhøj en flot andenplads, men hvis man foretrækker også at måle med menneskeskabte højder, vil Yding Skovhøj stadig have førstepladsen. Som det kan ses på top 10-listen over Danmarks højeste punkter, er Yding Skovhøj hele 170,77 meter højt. Oven på bakken er der dog bygget en høj i løbet af bronzealderen, og denne bronzealderhøj gør Yding Skovhøj 172,54 meter høj.

Da det dog i Danmarks historie har været meget normalt for mennesker at bygge forskellige bygninger og lignende på bakketoppe, blev det bestemt, at man ikke medtog menneskeskabte højder i sammenligningen.

Rangerer de menneskeskabte højder på listen over Danmarks højeste punkter?

Det blev besluttet under målingerne i 2005, at menneskeskabte højder ikke skulle medregnes, når der blev målt høje punkter i Danmark.

Det er på ingen måde normalt at skabe bjerge og bakker. Menneskeskabte højder skal derfor ikke forstås som deciderede menneskeskabte højder. En menneskeskabt højde er nærmere en bygning, terasse eller lignende, som danskere har bygget oven på disse højder.

Især blandt middelalderens danskere var det normalt at bygge landsbyer, udkigsposter og andet på lokale højdepunkter. Dette er ganske enkelt fordi Danmark har en blid hældning. Den blide hældning betyder, at mennesker ikke på samme måde har skulle frygte jordskred og andre naturkatastrofer. Dette giver dog en ekstra udfordring, når Danmarks højeste punkter skal måles.

Spændende fakta om nogle af Danmarks højeste punkter

Der er mange, som har troet, at Himmelbjerget var Danmarks højeste punkt. Det vides ikke hvorfra denne tanke kommer. Himmelbjerget er et af de mest kendte områder i Danmark, men det betyder desværre ikke, at den smukke bakke bliver højere. Dette er selvfølgelig en logisk tanke at have på baggrund af Himmelbjergets navn. Med sine 147 meter over havets overflade er Himmelbjerget Danmarks 7. højeste punkt.

Som nævnt tidligere er der også mange høje punkter i Danmark, som har været svære at måle, fordi der er menneskeskabte ting på toppen. Eksempelvis står Ottehøje i Bryrup på Sjælland til at være 140,5 meter over havets overflade, men der ligger en gravhøj på toppen. Med denne gravhøj måles Ottehøje til at være 145 meter over havets overflade, og derfor er den egentlige højde af Ottehøje omstridt.

På listen over de højeste 20 punkter indtager de sidste to faktisk en delt 19. plads, nemlig Lindeballe Skov i Lindeballe i Jylland og Bavnehøj i Brædstrup i Jylland. Disse to punkter er nemlig begge præcis 133 meter over havets overflade.

Andre artikler fra MX Press

Scroll to Top