Hvilke er Danmarks mest populære sportsgrene?


Sportsgrenes popularitet kan måles på mange måder. Vi ser her på en række populære danske sportsgrene samt forsøger at finde en forklaring på, hvad der gør dem så populære.

Sports popularitet kan måles på forskellige måder: Hvor mange tilskuere der ser en kamp på tv eller on site, hvor mange som dyrker sporten, eller hvor meget en sportsgren omsætter for. I Danmark er det måske ikke så overraskende nationalsporten fodbold, som med sine 326.538 medlemmer der er den mest populære sport. Men skal man måle på andre faktorer som for eksempel tilskuerinteresse eller procentvis stigning i antallet udøvere er eSports, som man for eksempel kan finde odds på de største turneringer hos bookmakere som Unibet, blandt de mest populære sportsgrene. Herudover viser tal fra Dansk Idrætsforbund, at også gymnastik og svømning er populære sportsgrene målt på antallet af medlemmer. På tilskuersiden tiltrækker det danske herrelandshold i fodbold stadig flest tilskuere, men herudover er ishockey for herrer, basketball for herrer, herre- og kvindehåndbold samt kvindefodbold også sportsgrene, som kan trække tilskuerne til foran skærmen og on site. Målt på parametre som økonomi er det også fodboldklubberne, der dominerer, med FC København (Parken Sports and Entertainment) og FC Nordsjælland i toppen – bruger man dette kriterium, skal man dog være opmærksom på, at tallene kan være mere uigennemsigtige, fordi indtægterne kan komme fra andet end fodbold.

Hvorfor er nogle sportsgrene så populære?

Mens flere af de populære sportsgrene scorer højt på både medlemstal og tilskuerinteresse, så er der også sport, som mange ikke synes er så interessant at dyrke. Ishockey er sjovt nok en sport, som danskerne kan lide at se, men som ligger helt i bund, hvad medlemstal angår. Og klubber for softball og moderne femkamp er heller ikke de klubber, hvor køen er længst foran døren. Men et er de rå tal – måske er det i virkeligheden mere interessant, hvorfor det lige præcist er førnævnte sportsgrene, som er blevet populære? Der er forskellige faktorer, som kan spille ind her: Traditioner og historie, enkle regler, tempo, uforudsigelighed, æstetik og præferencer for holdsamarbejde kontra individuelle præstationer.

Lad os bruge fodbold som eksempel til at lave en mini-analyse af, hvorfor lige denne sportsgren er blevet så populær i Danmark. Ifølge lektor i medievidenskab Kirsten Frandsen fra Aarhus Universitet ligger der for eksempel en historisk forklaring til grund tilbage fra 1950’erne, hvor mange begyndte at få fjernsyn. Fodbold var allerede populært, og EM og VM lå på tidspunkter, hvor de ikke skulle konkurrere med andre populære udsendelser, så TV-kanalerne begyndte at sende mere fodbold. En anden grund er, at fodbold samler os. Reglerne er – måske lige bortset fra offside – relativt enkle og kan derfor ses af alle, der er en god blanding mellem højt tempo og perioder med lavere tempo, og kampene kan afgøres af både et godt sammenhold mellem spillerne samt individuelle præstationer. Alt sammen noget, som passer godt til dansk mentalitet. Sidst men ikke mindst kan man nyde æstetikken ved flotte mål og driblinger fra spillere som Messi, og vi kan glæde os over uforudsigeligheden, som da Danmark mod alle odds vandt EM i 1992.

Andre artikler fra MX Press

Scroll to Top