Hvad sker der, hvis man ikke betaler licens? Hvis du ikke er tilmeldt Licens, vil DR prøve at tilmelde dig. Hvis du er tilmeldt og ikke betaler, kan regningen blive sendt videre til Skat – efter at være blevet pålagt adskillige rykkergebyrer.

Der er to mulige konsekvenser, hvis du ikke har betalt din licens. Hvis du ikke er tilmeldt licens, kan du blive tilmeldt den og dermed opkrævet pengene. Hvis du er tilmeldt licens, og du ikke betaler, bliver du pålagt en række rykkergebyrer. Hvis du stadig ikke betaler, går opkrævningen videre til Skat, der får fat på pengene på den måde.

Det er ikke et krav, at du er tilmeldt licens, og der er mange, der slet ikke behøver at være det. Hvis du bor sammen med din kæreste, ægtefælle, dine forældre eller dine børn, er det kun en af jer, der behøver at være tilmeldt licens. Derudover er der nogle særregler for for eksempel pensionister og blinde.

Det kan selvfølgelig også være, at du ikke er tilmeldt licens, selvom du burde være det. Det er typisk, hvis du bor alene eller i bofællesskab, at det er et krav. I det tilfælde vil DR prøve at få dig tilmeldt. Det kan være ved at sende breve til dig, møde op på din adresse og i nogle tilfælde endda se ind af dine vinduer. Efter du har haft besøg, kan de automatisk tilmelde dig, men du kan også altid framelde dig igen senere.

Konsekvenser af at betale for sent

Hvis du er blevet tilmeldt licens, og du ikke har sørget for at afmelde dig, er DR i deres gode ret til at få deres penge. Derfor får det selvfølgelig konsekvenser, hvis du ikke betaler til tiden. I første omgang vil de sende et rykkerbrev og lægge et 100 kroners gebyr oveni din regning. I anden omgang får du et nyt brev og endnu et rykkergebyr på 100 kroner. Til sidst bliver regningen sendt videre til Skat, der sørger for at inddrive pengene.

Det er derfor dyrt for dig, hvis du ikke betaler din licens til tiden. Det er derfor en god ide for dig, at du sørger for at lave en automatisk overførsel, hvis du gerne vil betale den. Hvis du ikke vil betale licens mere, er du nødt til at betale, hvad du skylder, og skynde dig at melde dig ud.

Licensen forsvinder i 2022

Hvis du har svært ved at huske at betale din licens til tiden, er der godt nyt til dig. I fremtiden bliver licensen nemlig opkrævet ved hjælp af at sænke personfradraget i skat. Dermed kommer alle til at betale licens.

Det er dog ikke godt nyt for dig, der i årevis er sluppet udenom at betale licens ved slet ikke at være tilmeldt. Nu kan du nemlig ikke slippe udenom, at der kommer til at ske et fald i dit personfradrag på 2900 kroner.

Tidligere blev licensen betalt per husstand, men fremover kommer den til at blive betalt per person. Det gør, at du som enlig ikke vil mærke en forskel, mens du som del af et par eller en familie vil komme til at mærke en mindre forskel.