Er du i tvivl, om du har et traume, kan du her læse om, hvad tegnene på det kan være. Tror du, at du har et traume, bør du altid søge hjælp. Det kan du for eksempel gøre på Traumeklinikken i København.

Traume

Hvis du har været udsat for en voldsom oplevelse, som påvirker dit liv meget, og hvor du har svært ved at slippe den, vil det være naturligt, at du overvejer, om du har et traume. Det er en meget omsiggribende lidelse, der vil påvirke hele dit liv, om som det vil være svært for dig at slippe af med på egen hånd.

Et traume opstår typisk på grund af en meget traumatisk oplevelse som et overfald, en voldtægt eller en trafikulykke. I nogle tilfælde kan traumet dog også opstå, fordi du har været udsat for en række mindre begivenheder, der dog til sammen bygger sig op, så du får et traume.

Har du mistanke om, at du har et traume, bør du altid søge behandling. Det vil være svært og hårdt – og i mange tilfælde umuligt – for dig at komme dig over dit traume på egen hånd. Derfor er det vigtigt, at du søger hjælp hos en læge.

Normale tegn på, at du har et traume

Når du har et traume, er det meget forskelligt, hvordan traumet viser sig. Derfor findes der heller ikke bare en liste med symptomer, som du skal opfylde for at kunne siges at have et traume. Der er dog nogle symptomer, der går igen. For eksempel er det meget normalt, at du har svært ved at sove efter et traume.

Mange oplever også, at deres personlighed ændrer sig. Det kan være som en decideret personlighedsforstyrrelse eller ved, at de er mere vrede, angste, irriterede eller isolerer sig fra andre mennesker.

Sådan kan du få hjælp på en traumeklinik

Heldigvis kan du nemt og hurtigt komme i behandling. Det kan for eksempel være på en traumeklinik som den, der findes på Østerbro i København. Den hedder bare Traumeklinikken, og der sidder læger og psykologer klar til at hjælpe dig. Når du først har fået mistanke om, at du har et traume, kan du derfor hurtigt komme til.

Kombinationen af læger og psykologer gør, at du både kan få udskrevet medicin, og at du kan få samtaleterapi. Begge dele er afgørende for, at du kan komme over dit traume. På klinikken ser de ikke bare på selve traumet, men behandler også eventuelle bivirkninger ved det. Det kan for eksempel være søvnløshed, depression og OCD. Læs mere om det her.