De samme symptomer som kan være tegn på bagateller, kan også være tegn på alvorlige eller ligefrem livstruende sygdomme. Se, hvilke symptomer du bør reagere.

Sygdomme ved hævede ben

Hævede ben kan have mange årsager lige fra de irriterende, men uskadelige og til de meget alvorlige af slagsen, som kræver akut lægetilsyn.

Det er ikke usædvanligt, at ben kan hæve efter en flyvetur eller ved vand i kroppen, men hævede ben kan også være tegn på, at der er noget helt galt såsom en blodprop, og derfor bør du altid være opmærksom – særligt, hvis du er i en af risikogrupperne som eksempelvis:

  • Meget overvægtige
  • Hjertepatienter
  • Lungepatienter
  • Kræftpatienter

Sygdomme ved mavesmerter

Mavesmerter kan opstå som følge af dårlig fordøjelse, men kan også være symptomer på tarmslyng, der kan være forårsaget af mange forskellige og alvorlige sygdomme.

Tarmslyng kan enten skyldes, at der er blokeringer i tarmen eller at de rytmiske bevægelser i tarmen er lammede.

Ved den første type tarmslyng, kan det skyldes alvorlige tilstande som:

  • Kræft i tarmen
  • Crohns sygdom
  • Arvæv
  • Brok

Ved den anden type kan det skyldes tilstande som eksempelvis bughindebetændelse.

Læs eventuelt også guiderne til hård mave og afføringsmidler her.

Sygdomme ved blod i afføringen

Optræder der blod i afføringen ad flere omgange, skal du søge læge hurtigst muligt, for så er der formentlig ikke tale om en mindre rift, men et at de alvorlige symptomer, der bl.a. ses ved sygdomme som tarmkræft, Colitis Ulcerosa og Crohns.

Sygdomme ved hyppig Kløe

Vi kender alle følelsen af at det klør, men ved hyppig og vedvarende kløe kan der være mere alvorlige og/eller smitsomme sygdomme på spil.

En smitsom plage er fnat. Fnat er små mider der kravler under huden og smitter ved kropskontakt. Behandles sygdommen ikke, kan der opstå infektion, der resultere i kroniske hudsygdomme.

Sygdomme ved feber

Der er ingen grund til at panikke ved en smule feber, for det er blot kroppens måde at slå infektioner ned på, men ved høj feber, bør alarmklokkerne derimod ringe, hvis det varer i flere dage.

Vær opmærksom på, at børn sagtens få høj feber, uden at der er tale om andet en almindelig ufarlig virus.

Men feber kan også være symptom på eksempelvis kyssesyge der i værste fald kan forårsage infektioner i organerne deriblandt leveren.