Kløe og svie i skeden kan skyldes mange ting, men hvis du også samtidig har tykt, hvidt udflåd, ja så er diagnosen oftest skedesvamp. De fleste kvinder – 3 ud af 4 – har prøvet at have skedesvamp på et tidspunkt og kender derfor symptomerne. Har  man haft det før er man ofte ikke i tvivl. Men har du ikke haft skedesvamp før kan du jo rimelig nok være i tvivl. Er det skedesvamp eller en kønssygdom?

 

Symptomer på skedesvamp

Symptomerne på skedesvamp er ifølge Netdoktor.dk:

  • Kløe og svie i skedeåbningen
  • Hvidt, grynet og lugtfrit udflåd
  • Rødme og smerte ved berøring

Der behøver ikke være mere udflåd end almindeligt, men det har et andet udseende. Hvis udflådet lugter skal du gå til lægen. Udflåd fra svamp lugter ikke. Du skal også gå til lægen hvis det svir når du tisser.

 

Sådan behandler du skedesvamp

Skedesvamp skyldes en gærsvamp, Candida Albicans, der normalt lever langt inde i skeden. Der giver den ikke problemer, men som så mange andre svampe, kan den blive et problem i nogle tilfælde.

Når man får skedesvamp skyldes det oftest at PH værdien i skeden ændrer sig. Normalt holdes svampen nede af den rigtige pH-værdi. Hvis pH-værdien ændrer sig kan det betyde at svampen får gode vilkår til at vokse. Det sker ofte efter en antibiotika kur eller for eksempel binyrebark-hormon. Det kan også være ved sygdom. Også p-piller mistænkes i nogle tilfælde for at kunne give svamp, fordi hormonerne ændrer skedens balance.

Uanset hvilken årsag der er skyld i svampen er der ingen grund til bekymring. Skedesvamp kan behandles med håndkøbsmidler og udvikler sig ikke til noget farligt. Tag en tur forbi din læge eller på apoteket og køb en svampekur. Den kan enten være i form af creme eller tabletter. De sidste skal du have en recept af din læge for at få.

Du kan også med fordele bruge en god intimcreme, der tilfører fugt og lindrer kløe og irritation. Det kan for eksempel være cremer med tea tree oil, der virker mod bakterier og er fugtgivende.

 

Vil du vide mere om skedesvamp så læs artikler: De 9 vigtigste ting, du bør vide, om svamp i skeden